Vesti

Članovi i članice Zelene liste Srbije na sastanku u Kruševcu

avg 30, 2018

Članovi i članice Zelene liste Srbije na sastanku u Kruševcu

Od 24. do 26. avgusta, predstavnici i predstavnice organizacija članica Saveza ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ okupili su se u Kruševcu, kao gosti Ekološkog pokreta „Bela breza“.

Na prijemu koji je za njih priredila pomoćnica gradonačelnice za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Olivera Drenovac, ekolozi iz cele Srbije upoznali su se sa aktivnostima koje grad Kruševac preduzima u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja čvrstim i tečnim komunalnim otpadom i aktivnostima na zaštiti jezera Ćelije od zagađenja.

"Grad Kruševac je u oblasti ekologije poslednjih godina napravio velike pomake i rezultate, pre svega u upravljanju otpadnim vodama, jer je u toku izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a takođe i u upravljanju komunalnim otpadom. U toku je izrada studije za izgradnju regionalne sanitarne deponije za Rasinski upravni okrug, projekat koji se sprovodi preko KFW banke. Bavimo se i prikupljanjem sekundarnih sirovina i reciklažom, to je još uvek u razvoju mada imamo već deset godina iskustva", rekla je Drenovac.

Pomoćnica gradonačelnice objasnila je i da je u toku proces izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se iz Brusa i Blaca ulivaju u jezero Ćelije iz koga se Rasinski okrug snabdeva vodom za piće, kao i da se radi na proglašavanju jezera Ćelije predelom posebnih odlika, kao dodatnom stepenu zaštite.

Prijemu su prisustvovali i na pitanja gostiju odgovarali i Momo Bojović, zaposlen u Službi zaštite životne sredine u Gradskoj upravi i Slobodan Lapčević, šef čistoće u JKP Kruševac.

Tokom drugog dela posete, članovi i članice „Zelene liste“ obišli su sektore reciklaže i čistoće Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, kao i deponiju u Srnju. Uz vođstvo tehnologa Mirosava Milosavljevića i Dragane Grandić Aleksić, gosti su se informisali o radu JKP Vodovod i posetili gradilišta postrojenja za preradu otpadnih voda i Fabrike vode u Majdevu.

U nedelju, 26. avgusta, zajedno sa domaćinima, predstavnici i predstavnice članica „Zelene liste Srbije“ učestvovali su u ekološkoj akciji “Eko dan na Moravi” na splavu u Jasici. Stručnjaci i stručnjakinje “Bele breze” su uz pomoć mobilne laboratorije analizirali vodu Zapadne Morave. Rezultati analize pokazali su da je voda u ovom telu reke relativno bistra, da nema organskih primesa niti teških metala; pH vrednost je 7,5,  ali je pojačano prisustvo amonijaka koji je toksičan za riblji svet.

Susret organizacija - članica „Zelene liste Srbije“ realizovan je u okviru projekta CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

(izvor: Oplaneti se