Vesti

Civilno društvo o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom u Paraćinu

jul 3, 2018

Organizacija UNEKOOP održala je 30. juna u paraćinskom hotelu „Petrus“ okrugli sto na temu izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom. Na sastanku su se okupili predstavnici desetak organizacija civilnog društva, sa ciljem razmatranja i davanja podrške UNEKOOP-u u vezi sa inicijativom za sprečavanje izmena koje bi dozvolile uvoz neopasnog otpada radi spaljivanja u cementarama.

Skupu su prisustvovali stručnjaci iz oblasti ekologije, medicine i primene ekoloških propisa koji su svojim izlaganjima prisutnima bliže objasnili koje su štetne posledice spaljivanja otpada po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Iskustva koja su imali sa cementarama izneli su predstavnici Ekoloških pokreta Kosjerića i Beočina, naglašavajući korporativnu neodgovornost menadžmenta ovih firmi. Kako su rekli, do velike štete po životnu sredinu dolazi i zbog nedostatka adekvatnog nadzora inspekcijskih službi.

Predstavnici organizacija civilnog društva koji su prisustvovali skupu su dali svoju podršku UNEKOOP-u da otvorenim obraćanjem ostvari dijalog sa resornim ministarstvom, te pokuša da spreči sporne izmene Zakona o upravljanju otpadom sa ciljem zaštite zdravlja građana i životne sredine.